6 enkla tips för att skapa en användarvänlig webbplats

5 tips för webbdesign

När det gäller webbdesign är det viktigt att tänka på att webbplatsen är användbar, konverteringsvänlig och stilren. En viktig del av webbdesign är att förstå målgruppen. Genom att undersöka vem som är mest sannolik att besöka webbplatsen och vad de är ute efter, kan man skapa en webbplats som tillgodoser deras behov och önskemål. Här är sex tips för att skapa en modern webbplats:

  1. Använd en enkel och stilren layout. En välgjord webbdesign kan göra skillnaden mellan en webbplats som besökarna struntar i och en som får dem att stanna kvar och konvertera. Det handlar om att skapa en webbplats som är intuitiv att navigera, visuellt tilltalande och enkel att interagera med.

  2. Se till att webbplatsen är responsiv. Med responsiv menas att webbplatsen ska anpassa sig efter vilken enhet den används på, så att den ser lika bra ut oavsett om den öppnas på en dator, en surfplatta eller en smartphone. Detta är viktigt eftersom många användare nu använder mobila enheter för att surfa på nätet.

  3. Använd tydliga rubriker och brödtext. Rubriker hjälper användaren att snabbt förstå vad en sida handlar om, medan brödtexten ger ytterligare information och detaljer. Se till att rubrikerna är tydliga och att brödtexten är lättläst och går att scanna, så att användaren enkelt kan hitta det de söker. Dessutom gillar Google’s botar text och rankar ofta sidor med mer andel text högre i sökresultaten.

  4. Lägg till länkar och calls to action. Genom att lägga till länkar till andra relaterade sidor på webbplatsen s.k. “cross linking” kan du göra det enklare för användaren att hitta mer information samtidigt som du stärker SEO:n på sidan. Det är även viktigt att lägga till “calls to action”, i form av tydliga knappar (som är lätta att klicka på mobilen), som till exempel “Läs mer” eller “Hör av dig” för att uppmuntra användaren att ta nästa steg.

  5. Använd högkvalitativa bilder och videor. Bilder och videor kan göra en webbplats mycket mer tilltalande och intressant för användaren. Se till att använda högkvalitativa bilder och videor som är relevanta för webbplatsen och som hjälper till att förstärka dess budskap.

  6. En väl genomarbetad webbdesign är också väl SEO-optimerad. Dvs, det finns en struktur och strategi för hur sidan är uppbyggd så att Google uppskattar den lika mycket som du. En förutsättning för detta är att du tar fram en nyckelords-lista med dina 10 viktigaste ord och behandlar ett ämne och max ett par nyckelord per sida. Google gillar t.ex. inte när samma sida handlar om många olika saker. Se därför till att göra egna sidor för viktiga ämnen/nyckelord för din verksamhet. 

Sammanfattningsvis kan man säga att modern webbdesign handlar om att skapa en webbplats som är lättnavigerad, tilltalande och användarvänlig. Det viktigaste är att fokusera på enkelhet, tydliga rubriker och brödtext, länkar och calls to action, SEO samt högkvalitativa bilder och videor. Genom att följa dessa tips kan du skapa en webbplats som kommer att fånga användarens intresse och hålla dem engagerade.

Behöver du hjälp med modern webbdesign?

Relaterade poster

Vill du prestera
bättre på nätet?