Subtila rörelser som får betraktaren att haja till
Cinemagraphs (eller Cinemagrafier) skapas vanligtvis genom att först ta en serie stillbilder eller videoinspelningar. Filmen överförs sedan till ett bildbehandlingsprogram där bilderna eller klippen sys ihop till en sömlös slinga av på varandra följande ramar så att rörliga föremål (till exempel ett ben som dinglar i luften) ses som repetitiva eller kontinuerliga rörelser, medan resten av bilden är stilla. Detta får betraktaren i t.ex. ett socialt flöde att haja till och stanna upp.
Man brukar prata om banner-blindhet
Cinemagrafen ska inte ha en början eller ett slut. I det enklaste exemplet vill man kanske ha ett vattenfall eller en fontän som ständigt flödar. Man får se upp med detaljer som är framträdande och som flyter på vattnet. Ett löv som bara flyter halvvägs i bilden kan förstöra känslan av ett evigt flöde.
I andra fall kan man vilja backa sekvensen för att skapa känslan av en jämn loop. Då får man helt enkelt kopiera bilderna klistra in dem efter filmsekvensen men med omvänd ordning. Men det fungerar till exempel inte om människor går i bilden. Då börjar de helt plötsligt gå bakåt. Vatten kan börja rinna åt andra hållet, och så vidare.