5 tips inför beställning av animerad film

5 tips för animation

1. Vad är en lämplig längd?

2. Bör filmen vara textad?

3. Vilket format ska vi beställa?

4. Hur går produktionen till?

5. Hur ska man jämföra de olika alternativen?

Längd

1. Vad är en lämplig längd?

Enligt en studie gjord av IT-bolaget Cisco, är internetanvändare generellt otåliga och de 5 första sekunderna är viktiga för att fånga intresse. Företaget forskade även i hur länge video bibehåller tittare i snitt på nätet. Slutsatsen blev att den optimala längden för en “explainer video” ligger på någonstans mellan 60-120s. Detta ställer höga krav på att idé och manus är noga genomtänkt samtidigt som den behöver vara underhållande för att behålla tittarens uppmärksamhet.

2. Bör filmen vara textad?

Idag surfar vi till största delen på mobila enheter. Om vi befinner oss i offentliga sammanhang, t.ex. på bussen, så väljer många att surfa med ljudet avstängt. Därför är det viktigt att förmedla det som sägs i filmen även i text. “Best practice” är att skapa en så kallad SRT-fil. Den laddas upp separat i sociala medier och på så sätt känner t.ex. Facebook av om användaren har sänkt ner ljudet på sin enhet och aktiverar text automatiskt.

Undertexter
Leverans

3. Vilket format ska vi beställa?

Det vanligaste formatet för webbplatser är 16:9 dvs TV-format eller liggande mobilformat. Ska filmen visas i nyhetsflöden eller sponsrade kampanjer på sociala medier? Då är det istället lämpligare att låta filmen bli 1:1 (kvadratisk) för en bättre upplevelse. Ibland behövs även stående format 9:16 om man vill få bra effekt i Stories och på TikTok.

– Webbplats och Youtube 16:9

– Nyhetsflöden på Linked-in, Facebook och Instagram 1:1 

– Reels, stories och TikTok 9:16. 

4. Hur går produktionen till?

En animerad företagsfilm börjar med ett genomtänkt manus som förmedlar en rak och tydlig information med ett litet antal ord. Manuset bör därför slipas fram tillsammans med en copywriter som har erfarenhet av detta arbete. I samband med manusarbetet tas även en storyboard fram som beskriver det animerade förloppet som ska hjälpa till att förmedla budskapet så effektivt och underhållande som möjligt. Man behöver inte alltid prata om exakt allt som visualiseras enligt praxis “show – don’t tell“.

Färg och form
Leverantör

5. Hur ska man jämföra de olika alternativen?

Det finns många leverantörer i olika prisklasser. Vi tycker att ett bra sätt att jämföra är att ställa kvalitet mot kostnaden och hitta en bra balans. Erfarenhet är en viktig faktor att ta hänsyn till eftersom det kan skilja sig mycket i hur effektiv filmen blir till slut. Om man t.ex. har gjort en film baserad på en färdig mall så kan man vara ganska säker på att den som tittar redan har sett stilen och manéret otaliga gånger i andra sammanhang, och kan helt enkelt vara trött på att se dessa. Se därför till att säkra kvaliteten med ett skarpt manus och ett grafiskt manér som känns igen i er övriga grafiska profil. Och se till att ljudkvaliteten inte är för dålig, det kan förstöra intrycket av av en annars bra film. Vi på volym har en gedigen process och hjälper gärna till om ni behöver hjälp.

Boka digitalt möte eller få en offert.

Hör gärna av dig så kontaktar vi dig.

Genom att skicka detta meddelande godkänner du att dina personuppgifter sparas för kundkontakt.

Processen i 5 steg:

1. Uppstartsmöte

Vi börjar med ett möte där målgrupp, filmens syfte och huvudsakliga budskap diskuteras. Vi lär känna ert företag och ni får lära känna oss som kommer vara ansvariga för produktionen. Deadline för projektet bestäms och arbetet drar igång.

2. Manus och synopsis

Ett förslag till manus tas fram utav oss. Här beskriver vi vad som kommer att sägas och hur detta samspelar med det vi kommer att visa i bild. Här kommer även ett förslag på grafiskt manér att presenteras.

3. Storyboard

Här benar vi ut scen för scen. En skissartad story- board presenteras för att ge en bättre känsla av vilket tempo och vilka kompositioner filmens scener kommer ha.

4. Illustration och animation

När storyboarden är godkänd drar det mest tidskrävande arbetet igång. När vi har en första version av filmen redo skickas den över till er och ni får komma med feedback i två vändor.

5. Ljudläggning och VO

Sista steget innan filmen levereras är att välja musik och röst, samt lägga på ljudeffekter som förhöjer filmens grafik. Därefter levereras filmen i det format som har valts från början.