5 tips inför bestÀllning av
animerad film

(Ă€.k. explainer video)

VĂ„ra filmexempel & priser

1. Vad Àr en lÀmplig lÀngd?

 

2. Bör filmen vara textad?

3. Hur gÄr produktionen till?

4. Vilket format ska vi bestÀlla?

5. Hur kan man jÀmföra de olika alternativen?

1. Vad Àr en lÀmplig lÀngd?

Enligt en studie gjord av IT-bolaget Cisco, Ă€r internetanvĂ€ndare generellt otĂ„liga och de 5 första sekunderna Ă€r viktiga för att fĂ„nga intresse. Företaget forskade Ă€ven i hur lĂ€nge video bibehĂ„ller tittare i snitt pĂ„ nĂ€tet. Slutsatsen blev att den optimala lĂ€ngden för en “explainer video” ligger pĂ„ nĂ„gonstans mellan 60-120s. Detta stĂ€ller höga krav pĂ„ att idĂ© och manus Ă€r noga genomtĂ€nkt samtidigt som den behöver vara underhĂ„llande för att behĂ„lla tittarens uppmĂ€rksamhet.

2. Bör filmen vara textad?

Idag surfar vi till största delen pĂ„ mobila enheter. Om vi befinner oss i offentliga sammanhang, t.ex. pĂ„ bussen, sĂ„ vĂ€ljer de flesta att surfa med ljudet avstĂ€ngt. DĂ€rför Ă€r det viktigt att förmedla det som sĂ€gs i filmen Ă€ven i text. “Best practice” Ă€r att skapa en sĂ„ kallad SRT-fil. Den laddas upp separat i sociala medier och pĂ„ sĂ„ sĂ€tt kĂ€nner t.ex. Facebook av om anvĂ€ndaren har sĂ€nkt ner ljudet pĂ„ sin enhet och aktiverar text automatiskt.

3. Hur gÄr produktionen till?

En animerad företagsfilm börjar med ett genomtĂ€nkt manus som förmedlar en rak och tydlig information med ett litet antal ord. Manuset bör dĂ€rför slipas fram tillsammans med en copywriter som har erfarenhet av detta arbete. I samband med manusarbetet tas Ă€ven en storyboard fram som beskriver det animerade förloppet som ska hjĂ€lpa till att förmedla budskapet sĂ„ effektivt och underhĂ„llande som möjligt. Man behöver inte alltid prata om exakt allt som visualiseras enligt praxis show – don’t tell. Filmprocessen följs av nedan steg som stĂ€ms av under arbetets gĂ„ng:

1. Manus
2. Storyboard
3. Grafiskt manér
4. Animation
5. VoiceOver
6. Bakgrundsmusik
7. Ljuddesign
8. Leverans 

4. Vilket format ska vi bestÀlla?

Det vanligaste formatet pÄ YouTube Àr 16:9 dvs den tÀcker i princip hela skÀrmen pÄ en mobil om man lÀgger den ner. Ska filmen gÄ i sociala medier? DÄ Àr det istÀllet lÀmpligare att lÄta filmen bli 1:1 (kvadratisk), eftersom den dÄ tar upp mer utrymme av nyhetsflödet. Det bÀsta Àr om man kan göra tvÄ versioner, en för webbplatsen och youtube (16:9) och en för sociala medier (1:1).  

5. Hur kan man jÀmföra de olika alternativen?

Det finns mÄnga leverantörer i olika prisklasser. Vi tycker att ett bra sÀtt att jÀmföra Àr att stÀlla kvalitet mot kostnaden och hitta en bra balans. Erfarenhet Àr en viktig faktor att ta hÀnsyn till eftersom det kan skilja sig mycket i hur effektiv filmen blir till slut. Om man t.ex. har gjort en film baserad pÄ en fÀrdig mall sÄ kan man vara ganska sÀker pÄ att den som tittar redan har sett stilen och manéret otaliga gÄnger i andra sammanhang, och kan helt enkelt vara trött pÄ att se dessa. Se dÀrför till att sÀkra kvaliteten med ett skarpt manus och ett grafiskt manér som kÀnns igen i er övriga grafiska profil. Och se till att ljudkvaliteten inte Àr för dÄlig, det kan förstöra intrycket av av en annars bra film. Vi pÄ volym har en gedigen process och hjÀlper gÀrna till om ni behöver hjÀlp.

VĂ„ra filmexempel & priser